Olimpiada de Limba Rusă Modernă
Etapa Naţională, Brăila 19-23 aprilie 2019
MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE
INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BRĂILA
Descarcă PREZENTAREA ORAŞULUI BRĂILA

Brăila- oraş palimpsest

             „În oraşul nou, cu blocuri de o monotonie copleşitoare, ieşi cu treburi; în oraşul vechi ieşi să te plimbi savurând, de exemplu, aerul de distincţie al clădirilor de pe fosta stradă Regală.....în faţă ai straturi suprapuse de var peste var. Dacă le raşchetezi, descoperi oraşul palimpsest, textul originar, şi de abia atunci vei înţelege farmecul Brăilei de altădată, considerată „picior de Paris”.” (Aleiul Cuza şi alte monumente, 2015)

             În timp, farmecul oraşului a fost legat invariabil de vocaţia sa portuară, pentru că „La Brăila, mai mult ca în orice port românesc, se trăise cu faţa la Dunăre” (Ioan Munteanu, 2013), iar despre Dunăre, Grigore Antipa, afirma că  este „cea mai mare dintre toate avuţiile naturale ale ţării noastre”. Cu siguranţă, Dunărea a constituit elementul geografic dominant, ce a favorizat dezvoltarea oraşului Brăila, pe malul stâng al fluviului, pe un promontoriu al Bărăganului, ce  l-a ferit adeseori de inundaţii.

Brăila - vedere aeriană
Sursa foto:  www.debraila.ro
 

„Roma sau Iaşiul sunt aşezate pe şapte coline. Brăila, pe un pisc, pe un promontoriu în care, în timp, s-au tăiat numeroase vaduri pentru accede la Dunăre” (Portul Brăila- Mărire şi decădere, 2013)
 

         Din punct de vedere geografic, municipiul Brăila este localizat pe următoarele coordonate: 45°16′9″N  şi 27°57′27″E, în sud-estul ţării şi nord-estul Câmpiei Române, la cca. 200 km distanţă de Bucureşti, în Câmpia Brăilei, unitate ce face parte din Bărăganul de Nord.  Oraş de rangul I, Brăila se  află în subsectorul bălţilor, la o altitudine medie de 20 m.

Descarcă PREZENTAREA ORAŞULUI BRĂILA
Ştiri
19.04.2019 - REPARTIZARE PROBA SCRISĂ
Puteţi consulta AICI repartizarea elevilor în săli, pentru PROBA SCRISĂ, din data de 20 aprilie 2019.
11.04.2019 - Program Comisie Centrală şi elevi participanţi
Este disponibil programul Comisiei Centrale şi a elevilor participanţi în secţiunea specifică a site-ului Organizare -> Program. Pentru vizualizare program clic aici.
26.02.2019 - Informaţii
Lista profesorilor responsabili pentru judeţele participante la Olimpiada de Limba Rusă Modernă, etapa naţională 2019 este disponibilă aici.
Info Site
Vizitatori
Toate drepturile rezervate © 2019 Olimpiada de Limba Rusă Modernă
Acasă Participanţi Subiecte şi bareme Rezultate Ştiri Contact